miércoles, 21 de marzo de 2007

LA XAVA de JULI VALLMITJANA

L’ escriptor ens situa a través de la seva novel·la en la Barcelona més marginal del segle XIX.

La Xava (Edicions de 1984), una de les novel·les de Juli Vallmitjana publicada l’any 1910 és una descripció de la crua realitat que vivien els barris més marginals de la Barcelona del segle XIX. Tot i així l’escriptor no va tenir cap por alhora de denunciar les diferents actituts i hipocresia que prenia la clase burgesa envers la pobresa. Hipocresia que, actualment en la nostra societat, potser encara es viu.

La Xava (sobrenom dins el món de les prostitutes) és una novel·la que gira entorn de la vida d’una protagonista, la Roseta, filla de la Gravada, una pobre dona que ha de prostituir-se, i d’en Botxinet, un home maltractador que ha de robar per mantenir-se, i germana gran de ; i demés personatges com el Pinxa, el Serrallonga, el Gallet, el Marrà i el Bocamoll, els quals viuen en barris marginals de Barcelona on hi conviuen xulos, lladres, pobres i delinqüents. La protagonista viu moments durs com la mort de la seva mare a mans del seu pare i intenta renunciar a la vida que duen els seus coneguts més propers, però tot i així, i desgraciadament, acaba prostituint-se. Es casa i es queda embarassada d’en Rafel, que més tard l’abandona. Però finalment, la Xava coneixerà l’amor. Gràcies a en Fermí, un jove pintor, que l’ajudarà a ingressar en la fonda i allà poder recuperar-se de la malaltia que pateix i intentar oblidar tots els problemes viscuts fins ara.
En aquesta novel·la, Juli Vallmitjana ens endinsa per carrers del Raval, pels barris de sota de Montjuïc, la taverna La Mina i fins i tot portals, mitjançant un narrador omniscient, unes descripcions acurades, precises i naturalistes i uns argots dels gitanos catalans de l’època que permeten viure més d’aprop la història i conèixer millor els personatges que la formen.

Juli Vallmitjana (Catalunya, 1873-1937) va ser un modernista a ultrança en la seva època. Va pertànyer a La Colla del Safrà juntament amb Isidre Nonell, Ricard Canals, Ramon Pichot y Adrià Gual. El seu interès s'adreça preferentment cap a les formes de vida marginals, com és el cas de La Xava. La literatura de Juli Vallmitjana crida l’atenció pels seus temes, com les costums dels gitanos, els personatges dels barris marginals de Barcelona, els nens dels suburbi, la vida dels delinqüents i les prostitutes els quals tenen un paper en varies obres d’aquest escriptor. En aquesta, Vallmitjana descriu i capta la realitat de la ciutat moderna, l’atzar que determina trobades i desencontres i les passions que condueixen als menys afortunats al desequilibri, com és el cas de la Xava arrossegant-se pels carrers.

No hay comentarios: